Ελληνικά English
ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
Banner Αριστερό 1
Banner Αριστερό 2
Banner Αριστερό 3
Banner Αριστερό 4
Banner Αριστερό 10
Πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του στόματος;
 

Ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο, πάντα τραβάει τα βλέμματα! Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμελούν την προληπτική εξέταση στον οδοντίατρο, θέτοντας τις βάσεις για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στο στόμα, αλλά και σε όλο τους το σώμα. Με την περιοδοντίτιδα να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» του χαμόγελού μας, η Χειρουργός Οδοντίατρος κ. Θεοδώρα Ζήση μας δίνει συμβουλές για βέλτιστη στοματική υγιεινή και γερά δόντια και ούλα.

Πόσο σημαντική είναι η καλή στοματική υγιεινή;
Η στοματική υγιεινή είναι το άλφα και το ωμέγα για την υγεία του στόματος και κατ’ επέκταση ολόκληρου του οργανισμού. Υγιές στόμα σημαίνει σωστή θρέψη, έκφραση και επικοινωνία.

Επιβιώνει ακόμα η άποψη ότι η φροντίδα των δοντιών είναι πρωτίστως θέμα εμφάνισης και όχι υγείας;
Σε ένα μικρό ποσοστό, δυστυχώς ναι. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν ότι το στόμα εκτός από όμορφο πρέπει να είναι και υγιές.

 

Τι εννοούμε όταν λέμε περιοδοντική νόσος; Πού οφείλεται;
Περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια, που καταστρέφει τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι, δηλαδή το οστό και τα ούλα, και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών. Προκαλείται από μικρόβια, τα οποία παράγουν ουσίες (ένζυμα, τοξίνες, οξέα), που βλάπτουν το περιοδόντιο και τα δόντια. Τα μικρόβια αυτά πολλαπλασιάζονται όταν το στόμα δεν καθαρίζεται συστηματικά, σχηματίζοντας την οδοντική πλάκα και την τρυγία (πέτρα).
Η περιοδοντίτιδα είναι γενικά μια εκδήλωση της πεσμένης άμυνας του οργανισμού, η οποία σε συνδυασμό με διάφορους τοπικούς παράγοντες (π.χ. βακτήρια που μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος), μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το αγγειακό μας σύστημα, τα κύτταρά μας σε όλα τα επίπεδα.
Η φλεγμονή είναι η αιτία όλων αυτών των βλαβών. Οι ενδοτοξίνες που παράγονται και οι αγγειακές βλάβες που προκαλούνται από τη φλεγμονή δημιουργούν προβλήματα σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Αν λοιπόν οι έρευνες συνεχιστούν, ενδεχομένως να εντοπιστούν ανάλογα ευρήματα και σε άλλα όργανα του σώματος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να την εμφανίσουν;
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου, όπως το κάπνισμα, το στρες, ο βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών), κάποιες συστηματικές νόσοι (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αιματολογικά προβλήματα), η χρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων (στεροειδή, αντιεπιληπτικά, αντιυπερτασικά, αντισυλληπτικά), η κληρονομικότητα, καθώς και η διατροφή.

Πώς συνδέεται η περιοδοντίτιδα με την υγεία της καρδιάς;|
Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην πιθανότητα προσβολής από στεφανιαία νόσο και στα περιοδοντικά νοσήματα. Σύμφωνα με πρόσφατες συστάσεις, η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου είναι ο Νο1 παράγοντας πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το συνολικό περιοδοντικό μικροβιακό φορτίο συνδέεται με μεταβολές του πάχους του έσω και μέσω χιτώνα των καρωτίδων, που αποτελεί δείκτη της καρδιαγγειακής νόσου. Μέσα στους χιτώνες αυτούς έχουν βρεθεί συγκεκριμένα βακτήρια που συνδέονται αιτιολογικά με την εμφάνιση περιοδοντικής νόσου. Υπάρχει λοιπόν άμεση σχέση ανάμεσα στην περιοδοντική μικροβιολογία και την κλινική αθηροσκλήρωση.
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το γεγονός ότι η περιοδοντοπάθεια εμφανίζεται συνήθως πρώτη. Μπορεί, επομένως, να λειτουργήσει σαν καμπανάκι κινδύνου για τον οργανισμό. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων με τους οδοντιάτρους. Το στόμα είναι καθρέφτης πάρα πολλών παθήσεων.

Υπάρχει τρόπος να την προλάβουμε και να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες για το... χαμόγελό μας;
Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί η περιοδοντική νόσος, τόσο πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται. Η προληπτική εξέταση στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να την αμελούμε.

 

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα σωστής στοματικής υγιεινής;
Καθημερινά, σωστό καθαρισμό του στόματος (βούρτσισμα, καθαρισμός γλώσσας, οδοντικό νήμα, στοματικό διάλυμα). Επίσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι πολύ σημαντική η σωστή διατροφή και η τακτική, προληπτική εξέταση στον οδοντίατρο.

Πώς θα εξασφαλίσουμε ένα γερό και λαμπερό χαμόγελο; Μπορείτε να μας απαριθμήσετε κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε;

1.  Συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται σωστά, σε ούλα και δόντια, με μαλακές, αργές, κυκλικές κινήσεις, για τουλάχιστον 5 λεπτά. Αν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος βουρτσίσματος, καλό είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια του οδοντιάτρου μας.

2.  Επιλέξτε μέτρια οδοντόβουρτσα – με μια σκληρή οδοντόβουρτσα υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν τραυματισμοί και αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών, δηλαδή φθορές στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.

3.  Η χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της καθαριότητας του στόματος, οπωσδήποτε πριν το βραδινό βούρτσισμα, αλλά και προαιρετικά μετά από κάθε γεύμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις κινήσεις μας, ώστε το νήμα να μην τραυματίζει τα ούλα.

4.   Καλό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα για τη γρήγορη απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών από τα μεσοδόντια διαστήματα και να ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με νερό.

5.  Προσοχή! Μετά το βούρτσισμα και το νήμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καθαρισμό της γλώσσας μας. Υπάρχουν ειδικά βοηθήματα, που απομακρύνουν αποτελεσματικά το γλωσσικό επίχρισμα. Το γλωσσικό επίχρισμα είναι η κυριότερη αιτία της κακοσμίας του στόματος.

6.  Τα στοματικά διαλύματα βοηθούν στην εξισορρόπηση της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος και βελτιώνουν το pH του.

7.  Η ισορροπημένη διατροφή είναι θεμελιώδης για την καλή υγεία ολόκληρου του οργανισμού και κατ’ επέκταση του στόματος. Τα πολλά λαχανικά και τα ώριμα φρούτα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και ιχνοστοιχεία, η ελάττωση της ζάχαρης και των γλυκών και η περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, προστατεύουν το χαμόγελό μας και προάγουν την υγεία μας.

8.  Το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν εχθρούς της υγείας του στόματος. Και τα δύο συντελούν στην ξηροστομία και στην ανάπτυξη αναερόβιων βακτηριδίων.

9.  Ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο είναι απαραίτητος, γιατί μπορεί να προλάβει αρχόμενες καταστάσεις και να τις θεραπεύσει έγκαιρα.

Οι εγκυμονούσες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην στοματική τους υγεία; Αν ναι, γιατί;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην στοματική υγεία, καθώς οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του σώματος μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση οδοντικών προβλημάτων: Μπορούν να εμφανιστούν ουλίτιδα, τερηδόνα, κάποιες καυσαλγίες και ερεθισμοί στο στόμα της εγκύου, αλλά και προβλήματα με τη γεύση της.

 

Αν η έγκυος έχει κάποια από τα προαναφερθέντα προβλήματα, θα πρέπει αυτά να αντιμετωπιστούν άμεσα;
Το ιδανικό είναι μια γυναίκα να έχει πάει για έλεγχο στον οδοντίατρο ΠΡΙΝ την εγκυμοσύνη, ώστε το στόμα της να είναι καθαρό και περιποιημένο. Είναι σημαντικό ο οδοντιατρικός έλεγχος να είναι κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου που κάνει μία γυναίκα.
Ο οδοντίατρος, εκτός από το ότι θα ελέγξει την κατάσταση και θα διορθώσει τα όποια προβλήματα, θα δώσει πολύτιμες συμβουλές στη μέλλουσα μητέρα για την περιποίηση του στόματός της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και το έμβρυο. Αρκεί να σκεφθούμε ότι η περιοδοντική νόσος έχει συνδεθεί ακόμη και με την πιθανότητα αποβολής.

Αν έχει ήδη ξεκινήσει η εγκυμοσύνη, πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα;
Μπορεί να γίνει ένας καθαρισμός, να δοθούν κάποιες συμβουλές και αν κάτι πρέπει να αντιμετωπιστεί, αυτό να γίνει με πιο ήπιες μεθόδους αρχικά και πιο συστηματικά από τον 4ο -5ο μήνα της κύησης και μετά. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει έλεγχος της στοματικής υγείας της εγκύου, ανά τρίμηνο.
Υπάρχουν όμως και καταστάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν, π.χ. ένα απόστημα ή μια τερηδόνα σε βάθος. Αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα –ίσως και με εναλλακτικά μέσα, δεδομένου ότι η γυναίκα δεν μπορεί να πάρει αντιβίωση. Γιατί, όπως προαναφέραμε, οι φλεγμονές στο στόμα επηρεάζουν όλο το αγγειακό σύστημα, αλλά και το έμβρυο.

Οι έμετοι στην αρχή της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τα δόντια;
Ναι, γιατί είναι όξινοι, με αποτέλεσμα το pH του στόματος να γίνεται και αυτό όξινο και τα δόντια να προσβάλλονται πολύ εύκολα. Εκεί απαιτείται ακόμη πιο συστηματική φροντίδα για τα δόντια, πολύ συχνό πλύσιμο των δοντιών και διατροφικές συμβουλές, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Επιστροφή
Banner Κάτω 1 [320xX] Banner Κάτω 2 [320xX] Banner Κάτω 3 [320xX]